Bivektor

Inom matematiken är en bivektor eller 2-vektor en kvantitet inom yttre algebra eller geometrisk algebra som utökar idén om skalärer och vektorer. Om en skalär anses vara en kvantitet av ordning noll och en vektor av ordning ett, kan en bivektor anses vara av ordning två. Bivektorer har tillämpningar inom många områden av matematik och fysik. De är relaterade till komplexa tal i två dimensioner och till både pseudovektorer och kvaternioner i tre dimensioner. De kan användas för att generera rotationer i valfritt antal dimensioner och är ett användbart verktyg för att klassificera sådana rotationer. De används också inom fysiken och binder samman ett antal orelaterade mängder.

Parallella plana segment med samma orientering och area motsvarande samma bivektor ab [1]

Bivektorer genereras av den yttre produkten på vektorer: givet två vektorer a och b, är deras yttre produkt en bivektor ab, liksom varje summa av bivektorer. Inte alla bivektorer kan genereras som en enda yttre produkt. Mer exakt kallas en bivektor som kan uttryckas som en yttre produkt enkel; i upp till tre dimensioner är alla bivektorer enkla, men för högre dimensioner är detta inte fallet. Bivektorn ba är negationen av bivektorn ab, vilket ger motsatt orientering och en bivektor aa är nollbivektorn.

Segment av parallella plan med samma orientering och area motsvarar samma bivektor ab. En enkel bivektor kan geometriskt tolkas som ett orienterat plant areasegment, på liknande sätt som vektorer kan anses vara riktade linjesegment[2]. Bivektorn ab har en magnitud lika med storleken av det område i parallellogrammen med sidorna a och b, som spänns upp av a och b och vars orientering är den rotation som skulle få a att sammanfalla med b. I lekmannatermer är varje yta samma bivektor om den har samma area, samma orientering och är parallell med ett givet plan.

  1. ^ Leo Dorst; Daniel Fontijne; Stephen Mann (2009). Geometric Algebra for Computer Science: An Object-Oriented Approach to Geometry (2nd). Morgan Kaufmann. sid. 32. ISBN 0-12-374942-5. https://books.google.com/books?id=-1-zRTeCXwgC&pg=PA32#v=onepage&q=&f=false. ”The algebraic bivector is not specific on shape; geometrically it is an amount of oriented area in a specific plane, that's all.” 
  2. ^ David Hestenes (1999). New foundations for classical mechanics: Fundamental Theories of Physics (2nd). Springer. sid. 21. ISBN 0-7923-5302-1. https://books.google.com/books?id=AlvTCEzSI5wC&pg=PA21 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search